Kdo nabídne Nova Sport 5 a 6? Operátoři „sáhnou“ hluboko do kapsy

čtvrtek, 15. února 2024, 16:45 TV MediaGuru

Mediální skupina Nova se na distribuci nových prémiových stanic domluvila zatím pouze s operátorem O2 Czech Republic. S dalšími subjekty na trhu jedná.

Přehled jednotlivých sportů rozdělených podle stanic Nova Sport. Zdroj: TV Nova

Přehled jednotlivých sportů rozdělených podle stanic Nova Sport. Zdroj: TV Nova

Ve čtvrtek 29. února, při příležitosti zahájení nové sezóny Formule 1, konkrétně Velké ceny Bahrainu, spustí mediální skupina Nova svůj další tematický kanál Nova Sport 5, k němuž se přidá následně o víkendu 9. března i Nova Sport 6. Na něm pro změnu uvidí diváci v rámci Moto GP Velkou cenu Kataru. Obě stanice budou v distribuci již se závěrem tohoto měsíce, tedy od 29. února, ale s ostrým programem se Nova Sport 6 představí až následně. Obě stanice získala zatím pouze O2 TV.

Mediální skupina Nova prezentovala na čtvrteční tiskové konferenci rozdělení Nova Sportů na tři skupiny – Nova Sport 1 a 2, Nova Sport 3 a 4 a Nova Sport 5 a 6. Nejde přitom pouze o rozdělení soutěží mezi jednotlivé stanice, ale také o jejich cenovou politiku. Zatímco první skupinu programů nabízí na našem trhu celá řada operátorů, jsou tak pro ně dostupnější, na druhou už si díky ceně sáhli pouze ti největší. Nova Sport 5 a Nova Sport 6 pak jsou dalším prémiovým produktem, za který si nechá Nova zaplatit.

Pro představu, pardubická společnost 4NET.TV services sice redakci MediaGuru.cz potvrdila, že kanály Nova Sport 5 a Nova Sport 6 jí byly nabídnuty, ale v neakceptovatelné cenové relaci – řádu vyšších statisíc euro za rok, tedy v přepočtu několika milionů korun. „Taková nabídka nedává pro naši bázi ekonomický smysl. (...) Je evidentní, že si skupina Nova vydražených práv cení a zná jejich hodnotu,“ upřesnil David Kulda, ředitel 4NET.TV services.

Podle našich informací významní hráči na trhu s Novou jednají. Známý je ale pouze posun s operátorem Skylink týkající se programu Nova Sport 5, který do své nabídky zařadí. Zástupci Canal+ s Novou zároveň jednají o zařazení Nova Sport 6

Jednání probíhají i s dalšími operátory. „S televizí Nova o zařazení programů Nova Sport 5 a Nova Sport 6 do nabídky Vodafone TV jednáme a věříme, že najdeme řešení,“ komentoval zájem o nové stanice mluvčí operátora Vodafone Ondřej Luštinec. V podobné situaci je i společnost T-Mobile.

„Cenovou politiku nekomentujeme, ani jednání. Je to standardní proces. Jednou z podmínek vyjednávání je i cena, ale není to jediná podmínka týkající se distribuční diskuse,“ sdělil MediaGuru.cz Michal Malenčík, Group Product & Strategy Director mateřské CME

Kanály Nova Sport 5 a Nova Sport 6 nejsou ani na platformě Voyo, stejně jako Nova Sport 3 a Nova Sport 4. Lze předpokládat, že tato skutečnost je právě spojena s prémiovostí a nabídkou těchto programů pro operátory.

Dušan Mendel, šéfredaktor sportovní redakce Novy, na tiskové konferenci uvedl: „Věřím, že z těchto kanálů uděláme top produkt na trhu. Nerad se chlubím, že máme vše nejlepší, ale je to tak. Kdysi jsme neměli žádný speciální sportovní program, teď jich máme hned několik.“ Za přípravou projektu Formule 1 i Moto GP je podle něho dlouhá cesta, která se však vyplatila. Didier Stoessel, generální ředitel skupiny CME, ho doplnil, že to, jak nyní Nova dokáže pokrýt sport, a jak je nabídka široká, je ojedinělé v celé Evropě. Ceně za distribuci se proto nelze divit.

Nabídka kanálů Nova Sport

  • Nova Sport 1, 2 (u většiny operátorů) – NHL, NBA, NFL, fotbalové ligy, rugby, KSW (polská organizace MMA)

  • Nova Sport 3, 4 (velcí hráči na trhu) – Liga mistrů UEFA, Série A, La Liga, Bundesliga, Superpohár UEFA, Coupe de France

  • Nova Sport 5, 6 (O2 TV; Skylink zatím pouze NS5) – formule 1 na Nova Sport 5, Moto GP na Nova Sport 6; dále Mistrovství světa superbiků, částečně i zápasy Bundesligy a La Ligy, k tomu i formule 2, formule 3 a veškeré doprovodné série

Moderátoři přenosů F1 na Nova Sport, zdroj: TV Nova

Moderátoři přenosů F1 na Nova Sport, zdroj: TV Nova

Moderátoři  a přenosy F1

Moderátorský tým Formule 1 na Nova Sport tvoří Števo Eisele, Josef Král, Pavel Fabry a Jitka Poláková. Komentovat budou vždy tři z nich. Studio se bude vysílat před i po závodě. Vysílat se bude také Formule 2, Formule 3 a i Formule 1 Academy s podporou týmu Formule 1 –  tréninky, kvalifikace, závody. Tým zároveň zprostředkuje dění přímo u závodní trati a umožní nahlédnout do zákulisí.

Nova spustí kanály Nova Sport 5 a Nova Sport 6 s F1 a MotoGP

čtvrtek 25. ledna 2024

-lukpol-